Hicri 1305 miladi 1889 yılında Trabzon’un Vakfıkebir ilçesinin Çavuşlu Köyünde Hasan Beyin oğlu olarak doğmuştur. İlk ve Orta mektebi Trabzonda okudu. 1906 yılında Trabzon muallim mektebinden öğretmen olarak mezun oldu. İlk vazifesine Giresun ilinin Harşit ilçesinde başladı, 1925 yılına kadar sırası ile Torul ve Sürmene merkez ilkokullarında bir süre çalıştı. Subay olarak Balkan ve Birinci Dünya harplerinde görev aldı;
Birinci Dünya ve İstiklal Harplerinde Teğmen ve Üst Teğmen olarak 4,5 yıl askerlik yapmıştır. Sakarya Meydan Muharebesinede katılmıştır, Yunan birliklerini denize döken ve İzmire ilk giren Subaylarımızdan biridir. Meydan Muharebesi sonrası Yüzbaşı vazifesi ile terhis olmuş Tezkere almıştır.
Kurtuluş Savaşı sonrası Trabzonun merkez ilkokullarında öğretmenlik yaptı. 1922 yılında Trabzon Erkek Lisesinde İdman Birliğini kurdu. Öğretmen Okulu ve İdman Ocağı takımlarıyla yaptığı yarışmalarda birincilikler aldmıştır.
1922 yılına gelinceye dek Ülkemizdeki spor kulüplerinin sayısı oldukça azdı, bunlarda belli bir kurul ya da organizasyona bağlı değildiler. Türkiye Spor Toplululuğu Birliği’nin kuruma gereksinim durumuna gelmişti. İlk aşamada aİstanbul ve İzmir kuruldu. Bir üçüncü grupta Trabzonda kuruldu, Türkiye İdman Cemiyetinin kurulmasında, Trabzon’daki Spor Kulüplerinin bir araya getirilmesinde Hüseyin Avni Aker’in büyük çabaları olmuştur. Kurulan İdman Cemiyetin başınada ilk Ali Sami Yen getirilmiştir.
Beden terbiyesi Başmüfettişi olan Selim Sırrı Tarcan tarafından 1926 yılında İstanbulda açılan ve 10 Ekim 1928 ile 1 temmuz 1929 tarihleri arasında yapılan Beden Eğitimi Kursuna Hüseyin Avni Aker’de katılmıştır ve Beden Öğretmeni Diploması almıştır. Kurs sonrası dönüşte Trabzon Erkek Lisesine atandı.
Trabzon tarihinin ilk Beden Eğitimi Öğretmenidir. 1938 yılına kadar Trabzon Erkek Lisesi, Ticaret Okulu, Öğretmen Okulunda görev yaptı. Bu tarihten sonra Trabzon Bölgesi Beden Terbiyesi Astbaşkanlığı görevine getirildi. 1944 Yılında ölümüne kadar bu görevi icra etti.
Hüseyin Avni Aker Şöhret hanım ile evliydi, Ömer Faruk, Adnan, Aydın ve Türkan isminde 4 çocuğu vardı. 24 Ağustos 1944 vefat etmiştir.
Hüseyin Avni Aker, Beden Terbiyesi Astbaşkanlığı görevinde iken Trabzon’a bir stat kazandırmak ve bugün stadın bulunduğu araziyi istimlak etmek için çok uğraştı. Onun bu çabası sonrasında adının verildiği stadı Trabzon futboluna kazandırdı.
Hüseyin Avni Aker’in arkadaşı olan ünlü Beden Eğitimi Öğretmeni ve antrenör Hayri Gür stada Avni Aker adının verilme öyküsünü şöyle anlatıyor:
“1940’lı yıllarda Hüseyin Avni Aker’le aynı okulda beraber çalıştık. Kendisi hem lisede öğretmendi hem de Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüğü’nde vali nezdinde asbaşkanlık görevini yürütüyordu. 1972-77 yılları arasında Trabzon’da Beden Terbiyesi’nde 5 yıl bölge müdürü olarak çalıştım. Bu sırada stad inşaatı tamamen bitmiş ve isim aranıyordu. Zamanın valisi Adil Ciğeroğlu başkanlığında bir genel kurul oluşturuldu. Bu genel kurul da ben de vardım ve Hüseyin Avni Aker ismini ben teklif ettim. Çünkü bu stada en çok onun emeği geçmişti. Sanat Okulu ile Yeni Mahalle arası o zamanlar uçurumdu ve bu uçurumu at arabaları ile toprak taşıyarak doldurduk. Toprağı zemine serdikten sonra çimleri ekmeye başladık. Daha sonra ise altmış kişilik kapalı tribün ile açık tribün yaptık. O zamanın parasıyla tüm bunlar 40 bin liraya mal olmuştu. Tüm bunları vali Ciğeroğlu’na anlatınca o da bana hak verdi ve stada Avni Aker’in isminin verilmesini istedi. O zamanlar buna tek karşı çıkan Ziyad Nemli olmuştu. Nemli, stada İdmanocağı‘nın eski kaptanı Rıza Kuğu’nun adının verilmesini istiyordu.”